Marketingbranchens årshjul plejer at være ret forudsigeligt. Januar er udsalg, i foråret lanceres nye produkter, sommeren er off season for mange brands grundet ferie, efteråret byder ofte igen på produktlanceringer og den vigtigste udsalgsdag Black Friday, og så sluttes året af med julehandel i december. Sådan plejer det at være – men corona har lært os, at vi ikke længere kan regne med ”plejer”. Den faste marketingkalender er blevet vendt på hovedet, og sommeren er måske den nye peaksæson.


Ændrede medievaner
Da landet lukkede ned, fik det mange brands til at slå bremserne i og udskyde produktlanceringer og marketingsindsatser. Det har resulteret i, at marketingkalenderes sæsoner er blevet forskudt, og det giver en ny chance for at indhente forårets stilhed og få delt de budskaber, der blev tilbageholdt.

Under normale omstændigheder falder danskernes medieforbrug hen over sommeren, når folk rejser på ferie, og der bliver derfor skruet ned for annonceringen. Men sommerferien 2020 bliver for manges vedkommende brugt herhjemme, og det forventes at kunne mærkes i mediebrugen både online og offline. Danskerne kommer sandsynligvis i højere grad end tidligere til at efterspørge underholdning i sommerdagene i Danmark, og derfor forventes både TV, web-TV, sociale medier, radio og search at stige hen over sommermånederne. Derudover er det et oplagt tidspunkt at investere i OOH (Out-of-home) annoncering, da brands har bedre forudsætninger end nogensinde før for at ramme danskerne frem for turister.

Lavere priser
Til de oplagte fordele hører selvfølgelig også priserne. Mediepriserne er generelt lavere i sommerperioden grundet mindre efterspørgsel fra annoncørerne. Det betyder, at der vil være mindre konkurrence om danskernes opmærksomhed, fordi mange brands følger den klassiske marketingkalender og glemmer at tage højde for den nye virkelighed.


Fra klima til nærvær
Fokusset i marketing er også ændret. Før corona var det i særdeleshed klima, der fyldte meget for både brands og forbrugere. Klimafokusset har i en længere periode sat dagsordenen for kommunikationen i marketing, hvor forbrugerne har efterspurgt miljøvenlige brands, hvilket har affødt et overvæld af purpose-branding med fokus på grøn omstilling og kærlighed til planeten.

Også her har corona sat sine spor. Klimaet er ikke længere det vigtigste emne. Undersøgelser viser, at samfundets største bekymring er gået fra at være klima til nu at være helbred og sundhed. Danskerne er under krisen blevet mere bevidste om det nære – familie, venner og Danmark som samfund. Fokusset i markedsføring må derfor også følge med – nu gælder det om at fokusere på det nære og samfundsorienterende, hvis du vil skabe indhold, der taler til målgruppes følelser.

Desuden er andelen af danskerne, der foretrækker danske brands steget. Data fra den 25. maj viser, at 37 % i høj grad eller meget høj grad foretrækker danske brands frem for udenlandske – og det er væsentlig højere end de seneste års statistikker.


Skal vi hjælpe dig med at tilpasse din marketingkalender og skabe indhold, der passer til den ændrede kontekst, så kontakt os her >