Scenariet er følgende: Du går og tager tilløb til at lave webinar. Du vil gerne nå ud til din målgruppe/potentielle kunder via en god og professionel produktion, som du også kan bruge efterfølgende på din hjemmeside, på dine sociale medier, linke til i dit nyhedsbrev eller noget helt fjerde. Du har hørt, at video er det nye sort. Og du har fat i den lange ende! Ifølge et studie fra amerikanske Cisco vil 82% af alt online-indhold i 2022 være videoindhold.

Du kan derfor roligt kaste dig ud i processen med webinar og videoproduktion. Jo før, des bedre. Men - før du går i gang, er der en række punkter, du bør være opmærksom på før, under og efter processen.

Før webinaret
- Hvad skal dit webinar handle om? Det er helt afgørende, at du får beskrevet, hvad dit webinar kommer til at handle om og gerne på en appetitvækkende måde, så folk får lyst til at deltage eller se videoen efterfølgende. Giv også dit webinar en titel, som er sigende for indholdet.

- Få styr på praktikken. Hvor og hvornår vil du afholde webinaret, hvor lang tid skal det vare, og hvilken platform vil du benytte?

- Hvilket signal vil du sende med dit webinar? Du kan sagtens have et spændende tema og en interessant dagsorden, men hvis du ikke har en opsigtsvækkende og lækker grafik til at understøtte indholdet med, kommer du ikke langt. Vi mennesker tager næring til os med øjnene. Møder øjet noget kedeligt, flytter vi opmærksomheden væk. Gør derfor noget ud af især coverbilledet, der skal være i tråd med dit webinars tema og indhold.

- Når rammerne, teksten og grafikken er på plads, er det tid til at gøre omverdenen opmærksom på, hvad du har i støbeskeen. Giv den fuld gas via dine kanaler (sociale medier, nyhedsbrev, hjemmeside, annoncering osv.). Like, del og spred budskabet i dit netværk. Men sørg for, du ikke er i for god tid med markedsføringen, så folk tænker “der er lang tid til det her - det kan jeg ikke overskue at planlægge ind i min kalender endnu”. Start gerne 1-2 uger op til webinaret og skru evt. op for annonceringsbudgettet, hvis behovet er for det. Men husk - succeskriteriet er ikke nødvendigvis antallet af deltagere! Det kan ligeså vel være antal videovisninger efterfølgende eller øget kendskab til din virksomhed, dit produkt eller dit brand.

- Nu er det tid til at få indholdet på plads. Hvis du er typen, der har brug for et talepapir, skriver du ned ord for ord, hvad du gerne vil sige. Hvis du kan nøjes med stikord, nedfælder du disse. Og så handler det ellers om at øve dit oplæg igennem og tage tid på, hvor lang tid det tager. Det er vigtigt at overholde tiden. Husk på, deltagerne har sat tid af til at se, hvad du gerne vil præsentere for dem. Det nytter derfor hverken at gå for meget under eller over tid.

- Når indholdsdelen er på plads, går du i gang med at producere dét på forhånd, der kan forproduceres. Det hjælper dig både til at holde styr på tiden på selve dagen for webinaret og giver dig mulighed for at klippe optagelsen efterfølgende. Brug evt. en teleprompter. Rent lavpraktisk er det desuden en god idé at tage det samme tøj på, som du vil have på til selve dagen for webinaret. Og så skal du selvfølgelig optage i de samme rammer, som du har planlagt at sende live fra. Når du forproducerer, har du også mulighed for at teste billede og lyd. Vær dog obs på, at det ikke er alt, du kan forproducere, da et onlineevent som format lægger op til spørgsmål fra deltagere - fx i chatten.

- Giv dit webinar et grafisk løft! Igen - vi er visuelt orienterede - så forstærk dine pointer med understøttende grafik og illustrationer. Det gør det også ekstra interessant for deltageren på den anden side af skærmen. Det kan være svært at fastholde deltagerne online, hvis der ikke er nogle visuelle afbræk i billedet.

- Dagen før webinaret samt timen op til er det en rigtig god idé at udsende en mail til dine deltagere, hvor du gør opmærksom på, at eventet finder sted henholdsvis “i morgen” og “om en time”. På den måde holder du deltagerne til ilden lige til det sidste og sørger for, at de ikke glemmer, de skal deltage i dit webinar.

- I timerne op til, du går live: test, test, test! Vær sikker på, at ALT spiller; lyd, lys kamera/billede, strøm osv.

Under webinaret
- Husk at optage webinaret fra start til slut, så du kan bruge det efterfølgende!

- Med mindre du selv kan overskue at skulle holde styr på teknikken til live-delen, så sørg for at have én med, der kan hjælpe dig.

- Hav et øje på tiden hele vejen igennem. Hvis du har lagt op til, du gerne vil have spørgsmål fra deltagerne, er det ærgerligt, hvis der ikke er tid til det til slut. Hold derfor også løbende øje med chatten.

Efter webinaret
- Klip webinaret sammen og sortér det fra, du ikke vil have med. Lav fx flere udgaver, så du kan bruge videoen i forskellige sammenhænge. Lav gerne en kort udgave i form af en teaser til Instagram og Facebook.

- Upload den fulde video til YouTube og del linket herfra.

- Send en mail ud til deltagerne, hvor du skriver tak for sidst og linker til webinaret. Få dem evt. til at udfylde et spørgeskema ved samme lejlighed, hvis du gerne vil have direkte respons på dit webinar.

- Brug webinaret i fremtidige sammenhænge, når det giver mening. Det kan sagtens være aktuelt fremadrettet, selvom det ikke længere er spritnyt.


Er du helt rundtosset nu? Hånden på hjertet - det er ikke bare lige at lave en videoproduktion. Men lad dig ikke afskrække! Du skal jo gerne være klar til at bidrage til de 82% videoindhold i 2022.

Skal vi give en hånd med?

Vi har hjulpet flere af vores kunder med at komme sikkert i mål med webinar, og vi står også klar til at hjælpe dig med indholdsbeskrivelse, grafik, markedsføring klipning, lyd og hvad du ellers måtte have brug for hjælp til. 

Kontakt os allerede i dag >